Полиці магазинів забиті дуже великою кількістю солодких напоїв без цукру. Ми розглядаємо їх як кращу альтернативу в порівнянні з їх класичною версією через їхню низьку калорійність. Проте чи байдужі вони до зубів, хоч і не містять білого цукру?
Хоча більшості людей відомо, що цукор шкодить зубам, зв’язок між споживанням цукру та карієсом вивчений не так широко. Вживаючи цукровий продукт, бактерії в роті перетворюють його на кислоту, яка потім ушкоджує зуби. Такий самий ефект досягається при вживанні будь-якого дуже кислого напою. У сенсі це можна як пропуск перших кроків у цьому процесі. Як це стосується напоїв без цукру?
Багато ароматизаторів , що використовуються при їх виробництві, роблять їх кислими продуктами. Кислі напої послаблюють зовнішній шар зуба та прискорюють процес, який називають ерозією. Ці пошкодження можуть накопичуватися і процес руйнування зовнішнього шару почне дуже швидко прогресувати, що послабить їх структуру.
Немає жодних сумнівів у тому, що зниження вмісту цукру у вашому раціоні — розумний крок, але ви повинні бути дуже обережними і не зловживати напоями без цукру або ізотонічними напоями. Єдиними напоями, які нейтральні для ваших зубів, є молоко та вода.
Що тоді слід пам’ятати?
- після їжі або пиття кислих продуктів не варто відразу чистити зуби, оскільки це може негативно позначитися на ослабленому шарі зуба
- Жувальна гумка (без цукру!) може допомогти збільшити вироблення слини, яка природно нейтралізує дію кислоти.