Пародонт складається з усіх тканин, які формуються навколо зуба в ході морфогенетичної еволюції та постійно перебудовуються у процесі функціонування зубощелепного апарату.

Комплекс тканин навколо зуба, крім тканин навколо апексу (верхівки кореня), називається маргінальним періодонтом. Топографічно розрізняють періодонт, що покриває (фіброзно-слизова оболонка ясна і надальвеолярні зв’язки) і підтримує періодонт (кореневий цемент, альвеолярний відросток і десмодонтій ).
Періодонт формується під впливом функціональних подразників, що походять від зуба, починаючи з моменту прорізування, а потім у функціональні періоди жування.

Запалення ясен часто є шкідливим результатом дії продуктів, що виникають внаслідок мікробної активності на рівні бактеріального нальоту, але також може виникати після травматичної оклюзії (глибокий закритий прикус), неправильного положення зубів (скупченість, реверсивний рух), деяких парафункцій губ та язика, ротового дихання, будь-якого механічного подразнення, викликаного несвоєчасним чищенням зубів або елементами ортодонтичних апаратів.

Гострі запальні форми класифікують на:

  • Папіліт – запальний процес, розташований на рівні міжзубного сосочка, який визначається бактеріальним нальотом, механічним подразненням (жування, чищення щіткою) або хімічним (миш’якова або параформальдегідна пов’язка).
  • Гінгівіт – запалення на рівні крайової вільної ясна, яке може бути наслідком будь-якого папілліту з переліченими вище етіологічними факторами або може проявлятися як частина деяких загальних захворювань.

У період 0-3 років найчастіше зустрічається гінгівіт, що супроводжує порушення прорізування тимчасових зубів. Гіперсалівація і свербіж ясен пов’язані з гіперсалівацією, які зазвичай минають явищами. У важких випадках суперінфекції процес може також вражати мішок фолікулярний зуба, який ось-ось проріжеться. Також можуть виникати травматичні, афтозні, герпетичні, кандидозні гінгівіти.

У період 3-7 років гінгівіт може мати і загальні причини (гормональні, лікарські, авітамінозні, метаболічні, алергічні та ін.).

Запишіться на прийом

Заповніть форму, і ми зв’яжемося з Вами в найближчий час,
або запишіться на прийом за телефонами

+38 (067) 385-60-11