Оральні інфекції у дітей

Дитячий стоматолог: дієва підтримка навіть при запаленні
Стоматолог, що спеціалізується на дитячій стоматології, відповідає за профілактику та лікування більшості захворювань, що вражають ротову порожнину у дітей. Завдяки його дієвій підтримці буде простіше виявляти та своєчасно діагностувати деякі основні запалення, які можуть з’явитися у дітей, такі як молочниця та стоматит.

Найбільш поширені запалення

Інфекції ротової порожнини у пацієнтів молодого віку спостерігаються досить часто, з різними характеристиками залежно від вікової групи.
До найпоширеніших відносять молочницю, ангулярний хейліт та вірусний стоматит. Далі йдуть деякі захворювання – скарлатина, хвороба “руки-ноги-рот” – типові для дітей, які, крім загальних ознак та симптомів, можуть вражати і ротову порожнину.

Запалення раннього дитинства – молочниця

Найчастішою інфекцією в ранньому дитячому віці (особливо у недоношених дітей або у дітей з вагінальним кандидозом) є так звана «молочниця»: невеликі білі плями, розкидані язиком, небом, яснами і щоками у вигляді «снігового осаду». Це пов’язано з грибком Candida albicans, який є у 80% населення, але який починає розмножуватися тільки тоді, коли імунний захист знижується з різних причин (терапія антибіотиками або кортизоном або деякі попередні патології). викликаючи «інфекцію». Нерідко молочниця може бути супутньою пелюшковому дерматиту, завжди обумовленому Candida, а якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, то і аналогічною інфекцією соска матері.

Молочниця викликає сильне печіння, що призводить до раптового плачу під час годування, збудження та втрати апетиту. Терапія варіюватиметься залежно від тяжкості інфекції: у найлегших випадках досить ретельно промити рот дитини та груди матері гідрокарбонатом натрію, а потім нанести протигрибковий гель на кілька днів. Звичайно, соски та пустушки перед використанням необхідно стерилізувати.

Запалення з 3-річного віку – ангулярний хеліт

Кутовий хейліт (відомий як « ангулярний стоматит») часто спостерігається у дітей старшого віку: інфекція, яка проявляється невеликими порізами в одному або обох куточках губ і викликає сильний дискомфорт, біль і печіння щоразу, коли дитина відкриває рот . р від. Також у цьому випадку відповідальна Candida albicans часто в поєднанні з бактеріями, такими як стафілокок або стрептокок, які починають розмножуватися, використовуючи певні ситуації, такі як дієта, багата цукроми, дефіцит вітамінів (вітаміни A, B12 і PP) тривала антибактеріальна терапія, вплив холоду і постійне змочування губ (наприклад, при прорізуванні зубів або у дітей з ортодонтичними апаратами).

Лікування полягає в корекції харчових звичок з рясним вживанням фруктів і овочів, усуненні сприятливих причин, що сприяли виникненню стоматиту (погана гігієна порожнини рота, звичка класти в рот пальці) і, нарешті, застосуванні протигрибкового крему асоційованого, при необхідності, антибіотиком.

Запалення у будь-якому віці – стоматит

Це гостре або хронічне запалення ротової порожнини у людей будь-якого віку. Він може бути локалізований у певній точці (ясна, губи, небо, мова) або поширюватися на всю порожнину рота з дуже болючими невеликими поразками (виразки в роті ), які часто ускладнюють прийом їжі та рідини. Серед факторів, що провокують у дітей: дефіцит харчових продуктів (заліза, вітамінів, фолієвої кислоти), алергія, харчова непереносимість, бактеріальні та вірусні інфекції.

З останніх один, який може спостерігатися в ранньому віці (новонароджені та грудні діти), – це герпетичний стоматит обумовлений першою інфекцією herpes labialis. Це важка інфекція, що поширюється на всю слизову оболонку рота, яка стає крихкою, опухлою і кровоточивою при найменшому дотику. Часто буває неприємний запах з рота, навіть висока та тривала лихоманка, сильні болі та печіння, які вкрай ускладнюють годування маленького пацієнта навіть рідкою та холодною їжею. Лише в окремих випадках і перші години від початку захворювання педіатр може призначити противірусний препарат всередину. Щоб запобігти цій неприємній інфекції, достатньо провести профілактику губним герпесом у дорослих . у гострій фазі підійти чи поцілувати дитину.

Вірусні захворювання та запалення порожнини рота

Серед вірусних захворювань із загальними проявами та ураженням порожнини рота заслуговує на згадку хвороба «рука-нога-рот» (викликана вірусом коксакі ), оскільки вона періодично поширюється в школах, викликаючи невеликі епідемії. Вірус передається або фекально-оральним шляхом, або респіраторним шляхом, і характерними клінічними проявами є: невеликі виразки на слизовій оболонці губ та язика, везикули на долонях рук та підошвах ніг, які також можуть поширюватися на шкіру руки і ноги, фарингіт, лихоманка, діарея та головний біль. Захворювання проходить спонтанно із загоєнням всіх поразок приблизно за тиждень без специфічної терапії.

Цей же вірус може бути причиною іншої інфекції ротової порожнини, герпетичної ангіни, з типовими афтозними висипаннями, розташованими тільки на м’якому небі, язичці та глотці, що супроводжуються лихоманкою, фарингітом, загальним нездужанням, м’язовим болем та головним болем. Як правило, загальні симптоми та ураження порожнини рота проходять спонтанно протягом 7-8 днів без спеціальної терапії.
У ротовій порожнині також є доброякісна інфекція (бородавка), яка в основному вражає дно порожнини рота, небо і язик. Він схожий на невелику білувату цвітну капусту і зазвичай є результатом самостійного введення вірусу з бородавок вже на пальцях. Насправді, цей тип травми частіше спостерігається у дітей, які зазвичай смокчуть один або кілька пальців. У деяких випадках потрібне хірургічне висічення; Найчастіше бородавки в роті мають тенденцію спонтанно регресувати приблизно через 2 роки.

Скарлатина – єдине екзантематозне захворювання дитячого віку бактеріального генезу, що характеризується типовою локалізацією в ротовій порожнині. Викликається бактерією стрептококом, може передаватися повітряно-краплинним шляхом (краплинним шляхом, що виділяється при кашлі або чханні, або при піднесенні заражених предметів до рота) і після інкубаційного періоду 2-5 днів проявляється помірно високою лихоманкою, збільшення підщелепних лімфатичних вузлів, утом головний біль, за якими слідує типовий стоматит, що характеризується знаменитим «суничним мовою» і інтенсивним запаленням всієї слизової оболонки порожнини рота, потім триває червоний висип. Антибіотикотерапія, доцільно призначена педіатром протягом щонайменше 10 днів, призводить до повного дозволу картини.

Запишіться на прийом

Заповніть форму, і ми зв’яжемося з Вами в найближчий час,
або запишіться на прийом за телефонами

+38 (067) 385-60-11