Діти та бруксизм. Незначне нездужання, якому слід приділити належну увагу

Дитячий стоматолог (або педодонтолог ) займається доглядом за ротовою порожниною дітей, звертаючи увагу на кожен симптом, що зачіпає ротову порожнину маленького пацієнта.

Проявом, на яке слід звернути належну увагу, є так званий “бруксизм”, той “дивний шум”, який зазвичай видає дитина вночі, скрипучи зубами. Батьки повинні звернутися до дитячого стоматолога за конкретною консультацією, оскільки, хоча це не той розлад, про який варто турбуватися, правильно лікувати його з належною обережністю, щоб не зашкодити зубному ряду.

Що таке бруксизм ?

Бруксизм зустрічається приблизно у 20% дітей віком до 12 років. хоча батьки часто не діагностують його або навіть не помічають. Крім того, в більшості випадків його можна вважати повністю фізіологічним, і він спонтанно зникає в міру зростання.

Це типово дитячий розлад, Що стосується області рухових автоматизмів і визначається як «порушення рухів уві сні». Зокрема, це ритмічні, регулярні рухи, які дитина здійснює переважно вночі, уві сні: схильність до скрегочення зубами з тертям верхньої дуги про нижню, з силою стискаючи щелепи. Ці рухи зазвичай тривають лише кілька секунд і повторюються досить регулярно, близько двох-трьох разів за ніч.

Які причини

Не було виявлено жодної єдиної причини, якою можна було б пояснити появу бруксизму. Достеменно відомо, що існує природна схильність до його розвитку і це зовсім мимовільний розлад пов’язане з так званими мікропробудженнями тобто дуже короткими і раптовими перервами сну.

Таким чином, будь-який тривожний фактор, здатний викликати у дитини мікропробудження, може розглядатися як причина, що сприяє. Наприклад, потенційно відповідальними є всі події, які піддають дитину стресу: накопичення емоційної напруги протягом дня може легко перейти в нічний сон, що характеризується численними мікропробудження.

Коли і як втручатися

Якщо бруксизм продовжуватиметься завзято навіть протягом дня, то в довгостроковій перспективі він може викликати ураження зубів, розлад жувальних м’язів, скронево-нижньощелепного суглоба, головні та різні болі. У цьому випадку рекомендується звернутися за порадою до дитячого стоматолога: цілеспрямованих та специфічних методів лікування для вирішення проблеми у всіх випадках не існує, але, виходячи з причин, що провокують, можна знайти засіб від симптомів.

З іншого боку, використання прикусу у педіатричному віці для корекції бруксизму не показано; тільки в дуже рідкісних окремих випадках і за наявності серйозних ускладнень (знос сталих елементів, м’язовий та/або суглобовий біль/дисфункція) стоматолог може вважати необхідним раннє використання внутрішньоротових пристроїв.

Запишіться на прийом

Заповніть форму, і ми зв’яжемося з Вами в найближчий час,
або запишіться на прийом за телефонами

+38 (067) 385-60-11