Зміна кольору, потемніння та пожовтіння зубів – проблеми, знайомі багатьом із нас. Іноді зміна кольору є неминучою і абсолютно природною. Наприклад, удари по зубах або деякі захворювання можуть спричинити потемніння зубів. Старіння також викликає безліч змін у роті, наприклад, оголення пожовклої кістки зуба в міру стирання зубної емалі.

Однак часто пожовтіння зубів викликано певним способом життя, який можна змінити, щоб запобігти фарбуванню. Ми зібрали десять способів уникнути фарбування зубів.

1. УБІГАЙТЕ ДУБИЛЬНИХ НАПОЇВ

Чорний чай, кава та вино (як червоне, так і біле) найгірше фарбують зуби. Змінивши чорний чай на зелений і зменшивши кількість випитої кави та алкоголю, ви подбаєте як про природний відтінок зубів, так і про їхнє здоров’я. Пам’ятайте, що зелений чай також може пофарбувати зуби в зеленувато-жовтий колір, якщо вживати його у великих кількостях.

2. ТРИМАЙТЕСЯ ПОДАЛЬШЕ ВІД СОЛОДКИХ НАПОЇВ

Безалкогольні напої, напої для спортсменів та фруктові соки містять велику кількість цукру, який бактерії, що викликають зубний наліт, використовують у їжу. Солодкі напої також кислі і викликають ерозію , тобто стирають зубну емаль, оголюючи під нею жовту зубну кістку. Чим більше солодких напоїв ви споживаєте, тим важче вашій слині боротися із зубним нальотом, карієсом та зносом зубної емалі. Фруктові соки корисні, якщо вживати їх у помірних кількостях, тому, якщо ви ласун, вибирайте сік, а не лимонад. Однак пам’ятайте, що вода найкраще втамовує спрагу.

3. КИНУТИ КУРИТИ

І куріння, і нюхальний тютюн забарвлюють зуби і можуть призвести до збільшення зубного нальоту та зубного каменю. Куріння також може збільшити ризик розвитку гінгівіту та періодонтиту . Імовірність запалення рота також вища у курців і може вплинути на загоєння ротової порожнини після операції або травми.

4. СКОРТІТЬ ПЕРЕКУСИ АБО ЗМІНІТЬ ПЕРЕКУСИ

Перекушувати не варто, адже зубам потрібно давати достатньо часу між їдою, щоб відновитися після попереднього і зміцнити емаль. Однак , якщо ви дуже хочете перекусити, замініть солодкі льодяники кориснішими закусками. Солодкі закуски викликають карієс та зношують зубну емаль. Карамельки можуть містити барвники, які можуть пофарбувати поверхню зуба. Є також продукти та закуски, які корисні для зубів. Наприклад, вживання дозрілого сиру після їжі прискорює нейтралізацію pH ротової порожнини і збільшує секрецію слини, тим самим скорочуючи кислотну атаку.

5. ОСТЕРІГАЙТЕСЯ ПРИХОВАНИХ ЦУКРОВ І ПРИХОВАНИХ КИСЛОТ У ГОТОВИХ ПРОДУКТАХ

Багато соусів, що зустрічаються на фінському столі, такі як кетчуп, майонез та заправки для салатів, містять багато цукру і, наприклад, кислий винний оцет. Використовуйте готові соуси економно або вибирайте з полиці ті, зміст яких найкраще підходить для ваших зубів та вашого здоров’я. Роблячи це самостійно, ви можете бути впевнені, що кладете в рот.

6. ОБЕРІТЬ РІДИНУ ДЛЯ ПОЛОСКАННЯ РОТА РАЗОМ ЗІ СТОМАТОЛОГОМ АБО ГІГІЄНІСТОМ

Деякі рідини для полоскання рота можуть містити речовини, які при взаємодії із залишками їжі можуть фарбувати поверхню зубів. Найкращий спосіб переконатися в цьому – вибрати рідину для полоскання рота за рекомендацією професіонала, наприклад стоматолога-гігієніста, стоматолога або фармацевта.

7. ПАМ’ЯТАЙТЕ ПРО ОВОЧІ

Є багато вагомих причин є зелені салати, але одна з найважливіших – це здоров’я ваших зубів. Зелені листові рослини захищають зубну емаль. Брокколі, шпинат та цвітна капуста також позитивно впливають на зуби, містять багато важливих для зубів вітамінів. Полуниця, наприклад, хоч і може тимчасово надати зубам червоного кольору, завдяки своїм природним властивостям може допомогти зробити усмішку білою.

8. ПИЙТЕ ВОДУ

Як уже говорилося раніше, вода – це найстаріші вершки. Багато плям на зубах можна запобігти, просто випиваючи воду після їжі або перекушування. Вода покращує секрецію слини та нейтралізує кислоти.

9. ПОДБАЙТЕ ПРО ХОРОШУ ГІГІЄНУ ПОРОЖНИНИ РОТА

Базові знання та здоровий глузд можуть мати велике значення. Чистіть зуби і між зубами двічі на день гарною м’якою зубною щіткою та зубною пастою з фтором. Завжди зачекайте від півгодини до однієї години після їжі, перш ніж чистити зуби: чищення відразу після їжі може пошкодити зубну емаль та сприяти її зношуванню.

10. РЕГУЛЯРНО НАВІДАЙТЕ СТОМАТОЛОГА-ГІГІЄНІСТА

Регулярне очищення зубів від зубного каменю та поверхневого фарбування зберігає поверхню зубів красивою , природно світлою. За бажання ви також можете відбілити зуби на прийомі у стоматолога-гігієніста.

Відбілювання зубів проводиться тільки у здоровій та оглянутій порожнині рота.

Запишіться на прийом

Заповніть форму, і ми зв’яжемося з Вами в найближчий час,
або запишіться на прийом за телефонами

+38 (067) 385-60-11