Мабуть, жодна з мінеральних речовин не згадується у дитячому харчуванні так часто, як кальцій. Це одна з найважливіших мінеральних речовин, що впливають на здоровий розвиток та зростання кісток та зубів. Молоко та молочні продукти, безперечно, є одними з найвідоміших джерел кальцію. Однак що робити, якщо дитина відмовляється від молочних продуктів або не може їх їсти через алергію чи непереносимість?

Потреба кальцію

Добова доза кальцію, що рекомендується, залежить від віку. У той час як нам, дорослим, потрібно близько 1000 мг кальцію на день, малюкам та дошкільнятам потрібно 600-700 мг. Діти старшого віку повинні приймати близько 900 мг на день, а найвища потреба в кальції припадає на період статевого дозрівання, коли спостерігається інтенсивний сплеск росту, тому добова доза, що рекомендується, для цього віку становить 1200 мг. Ми можемо уявити це приблизно як 4 склянки молока або 120 г твердого сиру. Оскільки скелет, що росте, найбільш чутливий до надходження кальцію, для його гарного засвоєння необхідно поєднувати достатнє споживання багатої кальцієм їжі з фізичними вправами.

Кальцій є не лише у молоці

Молоко та молочні продукти , безумовно, є найважливішим джерелом кальцію через частого споживання, а також через вміст інших речовин, що сприяють засвоєнню (наприклад, вітаміну D, лактози, фосфору або пробіотичних культур). Найбільш концентрованим джерелом у цій групі продуктів харчування є сухе молоко, оскільки кальцій концентрується шляхом видалення води у процесі сушіння. За ним йдуть тверді сири, йогурти та сир.
М’які сири, такі як ерве, скіпка або моцарелла, містять трохи менше кальцію. Однак інші продукти також багаті на кальцій. Ви можете знайти достатню кількість кальцію, наприклад, в оворах сімейства хрестоцвітих (броколі, кольрабі, цвітній капусті, білокачанній капусті, брюссельській капусті або редисі).). Однак ці овочі зазвичай не дуже подобаються дітям, але якщо вам вдається регулярно десь маскувати ці овочі або робити їжу чимось особливим (наприклад, зварити суп зі Шрека), вас подбають. Цей овоч корисний ще й тим, що кальцій, що міститься тут, дуже легко засвоюється.
Однак ця перевага не поширюється на інші рослинні джерела — такі як горіхи, насіння або бобові, оскільки через вміст антипоживних речовин (оксалатів, фітатів) стає важко всмоктуватися з кишечника в кров, звідки кальцій досягає кісток, зубів та м’язів. Наприклад. абсолютний найбільший король з точки зору вмісту кальцію -мак, але засвоюваність кальцію з нього становить десь близько 5% (порівняно з овочами сімейства хрестоцвітих, які показують засвоюваність приблизно до 60%, або молочними продуктами, з яких він засвоюється близько 30% ). Крім того, як часто ми включаємо мак, горіхи, насіння або бобові для дітей. Чи не так часто, як молочні продукти, так?

Кістки дружать з вітаміном D, К, фтором та магнієм.

Оскільки відкладення кальцію в кістках та зубах підтримує достатнє забезпечення організму вітаміном D, необхідно також подумати про його достатнє надходження. Навіть з цього погляду відповідним повноцінним джерелом здаються сардини , які містять як достатню кількість кальцію (через кістки), так і вітаміну D. Для успішного розвитку кісток також важливо отримувати магній (бобові, рис, цілісні зерна, листові овочі, горіхи) і вітамін К (броколі, капуста, печінка та більшість рослинних олій).

Запишіться на прийом

Заповніть форму, і ми зв’яжемося з Вами в найближчий час,
або запишіться на прийом за телефонами

+38 (067) 385-60-11