Споживання цукру в дитинстві насправді є темою, оточеною безліччю різних думок. Деякі батьки категорично проти цукру, в той час як інші вважають за прийнятний варіант у деяких ситуаціях заспокоїти або заохотити дітей. На мою думку, можна досягти балансу між поглядами цих двох груп. Однак, хоча більшості дітей дуже подобаються солодощі, правда полягає в тому, що занадто багато цукру надає несприятливий вплив на здоров’я ротової порожнини дітей. У цій статті я розповім про те, як надмірне споживання цукру впливає на здоров’я ротової порожнини дітей, про вплив карієсу на загальний стан здоров’я дітей та про рекомендації щодо кількості споживання цукру в дитячому віці.
Як надмірне споживання цукру впливає на здоров’я ротової порожнини дітей?
Фактом є те, що споживання цукрозміщуючих продуктів є фактором ризику для здоров’я ротової порожнини як дорослих, так і дітей. Надмірне споживання цукру є одним із основних факторів розвитку карієсу. Коли ми споживаємо цукор, карієсогенні бактерії (бактерії, що викликають карієс), накопичуються на поверхні наших зубів і утворюють зубний наліт. Форма зубного нальоту з часом збільшує пористість поверхні наших зубів і викликає збільшення вироблення кислоти. Це підвищення кислотності знижує рівень внутрішньоротового. pH , створюючи отвори та порожнини на поверхні зубів з підвищеною пористістю, поступово розчиняючи зубну емаль і викликаючи карієс.
Невилікований молочний карієс загрожує здоров’ю інших здорових молочних зубів не тільки тому, що його довгий час не помічають або його замінять постійні зуби, він також може викликати інфекції, які можуть уражати постійні зуби, які ще не прорізалися під молочними зубами, викликати зміну кольору та деформацію. постійних зубів, а в деяких випадках, коли карієс дуже запущений, може призвести до ранньої втрати молочних зубів.
Молочні зуби фактично діють як напрямні для постійних зубів, звільняючи місце для постійних зубів та направляючи їх у відповідне положення у роті. Таким чином, рання втрата молочних зубів може збільшити ймовірність того, що цим дітям буде потрібно ортодонтичне лікування в пізнішому віці. Вони фактично діють як напрямні для постійних зубів, звільняючи місце для постійних зубів та направляючи їх у відповідне положення у роті. Таким чином, рання втрата молочних зубів може збільшити ймовірність того, що цим дітям буде потрібно ортодонтичне лікування в пізнішому віці. Вони фактично діють як напрямні для постійних зубів, звільняючи місце для постійних зубів та направляючи їх у відповідне положення у роті. Таким чином, рання втрата молочних зубів може збільшити ймовірність того, що цим дітям буде потрібно ортодонтичне лікування в пізнішому віці.
Як надмірне споживання цукру впливає загальний стан здоров’я дітей?
Безпосередніми наслідками карієсу зубів є інфекція та біль. Сильний біль, особливо під час жування, може вплинути на харчування дітей і навіть негативно позначитися на їхньому зростанні та розвитку з часом. У деяких дослідженнях було показано, що діти з великою кількістю карієсу мають меншу, ніж очікувалося, вагу порівняно зі своїми однолітками, і що ці діти із зубним болем досягають своєї очікуваної ваги після лікування карієсу зубів. На відміну від недостатності харчування через біль при жуванні, проблеми з вагою можуть виникати у дітей та в ранньому віці через те, що через цей біль їжа проковтується без перетирання повністю. Крім харчування, порушення сну можуть виникати також через карієсу зубів, що з часом може викликати порушення росту та розвитку у дітей, а відволікання уваги протягом дня та на уроках у дітей шкільного віку може навіть викликати зниження нормальної успішності. Зрештою, можливо, наслідки, до яких ми повинні бути особливо чутливими, можуть бути пов’язані із соціальним життям дітей. Молочні зуби відіграють важливу роль у наданні особі естетично привабливих форм обличчя. Тому втрата молочних зубів з будь-якої причини впливає на дітей емоційно та соціально.
Рекомендації щодо кількості споживання цукру у дитячому віці
Згідно з останніми опублікованими рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, як дорослі, так і діти повинні підтримувати споживання цукру на рівні нижче 10% загального споживання енергії. “У нас є переконливі докази того, що споживання вільного цукру нижче 10% від загального споживання енергії знижує ризик надмірної ваги, ожиріння та карієсу”, – говорить Франческо Бранка. ВООЗ також наголошує, що збереження цієї кількості нижче 5% забезпечить додаткову користь для здоров’я. Дієтичні рекомендації всім людям обмежити щоденне споживання цукру до рівня менше 10% і не давати дітям до 2 років жодних продуктів, що містять доданий цукор, у своїй директиві, опублікованій на 2020–2025 роки. Національна служба охорони здоров’я, з іншого боку, каже, що дітям віком 4-6 років не слід давати більше 19 грамів цукру (приблизно 5 кубиків цукру) на день, і що ця кількість має бути обмежена 24 грамами. ( близько 6 кубиків цукру) для дітей 7-10 років. Таким чином, незважаючи на те, що немає єдиної думки про точну кількість споживання цукру в дитинстві, для дітей все ж таки було б найбільш доступним обмежити продукти, що містять доданий цукор, наскільки це можливо.