На харчування дітей можна проводити з моменту зачаття. Вже під час вагітності жінка має подбати про правильно збалансоване харчування. У першому триместрі вагітності, коли починається органогенез і починають формуватися зачатки зубів, неправильне харчування, дефіцит поживних речовин та вітамінів можуть порушувати формування зачатків зубів та навколишніх тканин.
Одна з причин розвитку так званого раннього карієсу, який згодом призводить до випадання молочних зубів та неправильного прикусу, це неправильне харчування та погані побутові умови під час вагітності
1 . Це пов’язано з тим, що розвиток та мінералізація зубів починається дуже рано, з 4-го тижня вагітності. Вагітна жінка повинна їсти продукти, багаті кальцієм, фосфором і білком, продукти, багаті на вітаміни, і уникати надлишку цукру, оброблених харчових продуктів і трансжирів . Крім того, необхідна добавка вітаміну D 3 а дозу слід підбирати залежно від рівня 25(OH)D в крові.
Слід подбати про правильне харчування малюка від народження. ВООЗ та AAP (Американська академія педіатрії) рекомендують виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя, а потім продовження грудного вигодовування із введенням інших продуктів протягом року і більше, залежно від побажань матері та дитини
2. Крім безперечних переваг грудного вигодовування , високі переваги приписуються і грудному вигодовування як діяльності самої по собі. Новонароджений народжується з фізіологічно сформованою нижньою щелепою – це так звана хребет фізіологічний. Під час грудного вигодовування мати зазвичай тримає дитину в діагональному положенні, що дозволяє нижній щелепі легше ковзати вперед. Крім того, сам факт вимагає великої роботи від жувальних м’язів дитини, що сприяє інтенсивним ростовим стимулам, що заздалегідь впливають на кістку і сприяють фізіологічному вирівнюванню нижньої щелепи, розвиток жувальної системи. При годівлі дитини модифікованим молоком із пляшечки вищеописаний механізм годівлі не дотримується. Молоко з пляшечки не потрапляє прямо в горло, як при грудному вигодовуванні, а омиває ясна і зуби і довше залишається до ковтання, що сприяє розвитку раннього карієсу. Крім того, при смоктанні соски з пляшечки круговий м’яз рота вправляється недостатньо, що сприяє ротовому диханню і, отже, нахилу передніх зубів та відкритому передньому прикусу. Крім того, відкрита щілина в роті та всмоктування соска заважають правильному розташуванню мови в роті.
Дитячий карієс, що веде до випадання молочних зубів, є однією з найчастіших причин неправильного прикусу. Втрата зубів у результаті видалення призводить до міграції зубів, що прилягають до проміжку. Це особливо несприятливо для зубного ряду, що формується, коли другий молочний моляр втрачається, а на його місці зміщується нерухомий перший моляр. Це призводить до скорочення зубної дуги та відсутності місця для премолярів.
Їжею для карієсогенних бактерій є глюкоза, сахароза і фруктоза, тому їх споживання та затримка в ротовій порожнині повинні бути зведені до мінімуму. Неприпустимо, щоб матері давали дітям воду з цукром, глюкозою, підсолоджені готові гранульовані чаї або солодкі лінзи, особливо на ніч. Це призводить до розвитку так званого пляшкового карієсу і, у пізнішій стадії, до передчасної втрати молочних зубів. З цієї ж причини не рекомендуються готові каші для немовлят, особливо додатково підсолоджені, солодкі булочки, печиво, бісквіти, бісквіти і, звичайно ж, солодощі, такі як льодяники, льодяники, драже. Також варто підкреслити, що – на відміну від модифікованого молока – грудне молоко жодним чином не карієсогенне і не має протипоказань для грудного вигодовування на ніч навіть для дітей старшого віку.
Важливим елементом правильного розвитку жувального органу є запровадження їжі відповідної консистенції після 6-місячного віку. Спочатку слід подавати м’які шматочки фруктів та овочів, поступово замінюючи їх твердішими. Перші плавно перемішані супи через 1-2 місяці вже повинні мати відчутні харчові грудочки, і однорічна дитина може їсти ті ж страви, що й доросла, можливо, трохи нарізані та подрібнені вилкою. Дошкільник повинен легко їсти тверді шматочки овочів та фруктів (морква, яблука). Жування твердішої їжі стимулює правильний розвиток жувального органу, особливо жувальних м’язів і кісток щелепи та нижньої щелепи. Сила, що вивільняється при жуванні та скороченні м’язів, впливає на розвиток черепно-лицьової кістки за рахунок збільшення розміру кістки та довжини зубної дуги. Досліди на тваринах, які отримували м’яку або жорстку їжу, показали, що жувальний орган відрізнявся між цими групами залежно від виду корму та виразності його недорозвинення у першій групі.
Також слід пам’ятати, що дефіцит нутрієнтів у їжі також впливає на виникнення аномалій прикусу молочних та постійних зубів у дітей. Багато дослідників вказують на зв’язок між недоїданням та порушенням зростання та розвитку кісток. При цьому спостерігаються укорочення довжини основи черепа та висоти щелепи, порушення ширини кісткових основ щелепи та нижньої щелепи, низька висота обличчя, уповільнення зубощелепного та скелетного віку. Дослідження на тваринах показали, що дефіцит білка і калорій у раціоні затримує розвиток черепно-лицевого комплексу і зменшує масу щелепних кісток, необхідних для розміщення зубів, що прорізуються. З іншого боку, в дослідженнях, проведених серед дітей 3-5 років, була виявлено зв’язок між малою масою тіла дитини (що відповідає віку) та виникненням скупченості зубів у молочних зубах. Це підтверджують і дослідження, проведені серед підлітків 13-15 років, хоча скупченість постійних зубів, окрім поганого самопочуття та неправильного харчування, була пов’язана ще й зі звичкою ротового дихання.